Solsting (2002)

Solsting spelades 31 december 2001 till 9 februari 2002 på Växjö Teater.

I revyn gav vi vår egen tolkning av vad som skett under 2001. Postens påhittighet för att försämra sin service, det fantastiskt högkvalitativa Schlager-SM i Växjö och dopningens utbredning inom gammeldansen var några av de ämnen som avhandlades.

Vår gästartist Janne Loffe Carlsson visade sin mångsidighet genom att både vara skådis, lekledare och vass trummis. Tillsammans med revypappan Nils Åkesson framträdde Loffe bland annat i ett bejublat nummer som Åsa-Nisse och Klabbarparn.

På scen stod i övrigt de rutinerade revyaktörerna Maria Wranå, Eva Svärdell Dahlberg och Niklas Andersson. Vi hade också fyra debuterande dansare: Lena Kimming, Alicia Gustafsson, Jenny Kahlmeter och Hanna Söderlund.

Solsting blev Från Vettet-gängets elfte nyårsuppsättning. Välkomna tillbaka till oss en annan gång!

Aktörer:
Janne Loffe Carlsson, Nils Åkesson, Maria Wranå, Eva Svärdell-Dahlberg, Niklas Andersson, Lena Kimming, Alicia Gustafsson, Jenny Kahlmeter, Hanna Söderlund.
(Läs en utförligare presentation av de medverkande.)

 

Jan Palms scenografi för Solsting.

 

Ensemble Solsting (2002)

Janne Loffe Carlsson

Denne mångsidige man har gjort det mesta inom svensk underhållning. Snart även spelat revy i Växjö! Var på 60-talet trummis i den omskrivna jazzduon Hansson & Karlsson. Med TV-serien Någonstans i Sverige (1973) blev han Loffe med hela svenska folket. Andra filmer han medverkat i är Repmånad och Vem älskar Yngve Frej?. Har spelat revy hos Kar de Mumma och på senare år har han åter varit med i flera revyuppsättningar, bland annat på Nalen i Stockholm. Är i jul bioaktuell som huvudrollsinnehavare i långfilmen Jordgubbar med riktig mjölk. Och sedan är ju Loffe inte minst känd som en frejdig TV-programledare i kolossalformat!
Övriga meriter: Har kompat Jimi Hendrix på trummor

Nils Åkesson

Växjös revypappa gör nu sin elfte nyårsuppsättning på Växjö Teater. Började som ung aktör i "gamla" Växjörevyn på 1980-talet och satte 1991 upp den första revyn i egen regi. Den fick namnet Från Vettet vilket allt sedan dess är andemeningen med hela Växjörevyn. Är inte höjdrädd, vilket han varje år bevisar i sin återkommande roll Teaterspöket. Det numret utsågs i fjol till Sveriges bästa revynummer vid Revy-SM. Nils Åkesson är en välkänd komiker i hela Revy-Sverige och han har uppmärksammats av Bosse Parnevik som 1999 tilldelade honom det årets Parneviksstipendium. Numera är Nils Åkesson även känd som TV-profilen Miljonmannen i Bingolotto, där han delar ut miljoner till höger och vänster. Ringer Nils Åkesson på hemma hos er och ställer konstiga frågor kan det alltså löna sig att inte slänga igen dörren.
Övriga meriter: Tog silver i junior-SM i boxning 1981

Maria Wranå

Revy, musikal och opera går faktiskt att kombinera för den mångsidiga sångerskan Maria som nu gör sin sjunde Växjörevy. Började sin teaterbana som balettflicka i Alstermorevyn. Fortsatte som musikalartist i Gordon Marshs uppsättning av Grease, där Maria gjorde en av "Pinklady´s". Därefter har det blivit många musikaler och farser för Maria som nu är tillbaka på revyscenen efter att under ett år ha varit knuten som solist till Zürichoperan, ett av Europas mest ansedda operahus. Maria har tidigare varit med i flera uppsättningar på GöteborgsOperan och även haft huvudroller i operauppsättningar på Gröna Lunds teater och Boulevardteatern i Stockholm. Tilldelades Växjö kommuns kulturstipendium 1998 och fick hösten 2001 ta emot även Landstinget Kronobergs kulturstipendium.
Övriga meriter: Silvermedalj i bordtennis i zontävling 1984.

Eva Svärdell Dahlberg

Eva är en rutinerad aktör som började sin teaterbana som revybalettflicka och har spelat revy i Växjö sedan 1980-talet. Eva har gjort en del avstickare till andra revyer också bl a medverkade Eva som balettflicka tillsammans med två andra Växjötjejer i Hagges revy 1985. Hon har också medverkat i musikalen Dacke och farsen Kuta & Kör. I somras kunde vi se Eva som den elaka styvmodern i uppsättningen Askungen i Strömbergshyttan utanför Växjö. Eva sjunger även i kör och underhåller såväl på scen som privat. Vill ni ha roligt när ni klipper er så gå till Eva som till vardags är frisör med egen salong.
Övriga meriter: Har beskrivits som "ömsint kommandora" i en recension.

Niklas Andersson

Gör till Växjörevyns stora glädje sin debut på Växjö Teaters scen i år. Under en rad år har Niklas Andersson gjort bejublade insatser i Hovmantorpsrevyn och Braåsrevyn. Niklas är en aktör med obetalbar mimik som hör hemma på proffsscenen - allt enligt recensionen av senaste revyn i Hovmantorp. Niklas har också stått på scen i en lång rad andra teateruppsättningar i Växjö med omnejd bl a Söderkåkar och Askungen. Till yrket är han verkstadsarbetare.
Övriga meriter: Är en hejare på att svetsa.
 

Lena Kimming

Har dansat större delen av sitt 18-åriga liv. Började i Växjö musikskola och är numera aktiv i dansskolan Step & Stage i Växjö. Där både dansar hon själv och undervisar andra i exempelvis jazzdans. Dansade förra sommaren i uruppförandet av ett dansverk av koreografen Carl-Olof Berg i Karlstad.
Övriga meriter: Steppar gärna och bra.
 

Alicia Gustafsson

Är 18 år och tillhör också hon de duktiga dansarna vid Steps & Stage. Leder kurser i jazzdans och har själv medverkat som dansare i musikalen Hair. Under sin tid som utbytesstudent i USA har hon också tagit kurser i "Show-choir".
Övriga meriter: Har bra hand om hästar.

Jenny Kahlmeter

Är 16 år och läser på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. I övrigt ägnar hon den mesta tiden åt sitt stora intresse dans, till exempel jazz, stepp och street. Har synts i dansuppvisningar på dansskolan Steps & Stage och debuterar nu som revydansare.
Övriga meriter: Den yngsta i Växjörevyn någonsin.
 

Hanna Söderlund

Är 18 år och går sista året på det samhällsvetenskapliga programmet med humanistisk inriktning. När hon inte pluggar glosor arbetar Hanna som danslärare på dansskolan Steps & Stage. Extraknäcker också som salsalärare och har dansat i musikalen Godspell.
Övriga meriter: Duktig på latin.