Växjörevyns historia

Ända sedan 1990-talets början har Från Vettet, som Växjörevyns ensemble kallar sig, årligen underhållit på Växjö teater kring nyår. Men Växjös revytraditioner går tillbaka betydligt längre än så. Närmast före Från Vettet var det den smått legendariska trion Per-Axel Sandberg, Birger Ström och Janne Hegborn som med stor framgång producerade 80-talets nyårsrevyer i Växjö, de första åren tillsammans med Willy Läth. Det var med andra ord välkrattat i manegen då Från Vettet satte upp sin första revy 1991. Hedervärt var också att "det gamla gänget" bäddade för generationsskiftet genom att knyta till sig yngre förmågor och ge dem en praktisk lektion i revymakandets konst. 

Då Nils Åkesson klev upp på revyscenen första gången 1988 tog han för sig ordentligt. "Ett av årets stora utropstecken i Växjörevyn", skrev Kvällspostens recensent.
  

När Per-Axel Sandberg och hans revykollegor ett par år senare kände sig mogna för att pensionera sig från revyscenen var det naturligt att Nils Åkesson skulle ta över som revypappa. Det gjorde han tillsammans med Peter Ohlsson som i flera år hanterat trumpinnarna i orkesterdiket.

Efter den första revyn, som hette just Från vettet, blev det direkt ett sabbatsår till följd av den sedan tidigare planerade jubileumsrevyn (Växjö 650 år) i konserthuset 1992. Året därpå dök Från Vettets ensemble upp igen och sedan har det rullat på. Nils Åkesson har som producent och regissör varit Växjörevyns drivkraft från Från Vettets begynnelse. Sedan 1996 driver han revyn tillsammans med hustrun Maria Wranå och varje år lägger de ner ett oräkneligt antal timmar på den jätteapparat som revyn utvecklats till att bli. Båda arbetar idag professionellt som artister.

Växjörevyn har ett flertal gånger fått nummer uttagna till Revy-SM och två gånger har revyn utsetts till svensk mästare i revy.